Over Henny Sol

Rond mijn zestiende studeerde ik voor de lol op boeken over radiotechniek, want ik was gefascineerd door de vraag hoe het mogelijk was dat uit de wirwar aan draden en componenten in het binnenste van een radio begrijpelijke klanken konden ontstaan. Naast de boeken over techniek lagen boeken over Oosterse filosofie, misschien als een vlucht naar binnen want een gevierde puber was ik niet.

Ergens in dat zestiende levensjaar kwam mijn grote broer enthousiast mijn kamer binnenlopen met een boek in zijn hand. Hij volgde al yogalessen, speelde gitaar, sliep bij voorkeur in het Vondelpark, had lang haar, gaten in zijn spijkerbroek en hooglopende ruzies met mijn ouders. Zo ver was ik nog niet.

Dat boek was de Swabhawat van Saswitha. De ondertitel was ‘de korte weg tot wijsheid’ en dat verbaasde me. Want hoe lang is kort precies? Toch altijd langer dan korter. Jaren later volgde ik colleges bij Saswitha en toen had hij het ook even over die ondertitel. Lariekoek vond ie het maar de uitgever had er op gestaan. Iets als ‘de lange weg tot wijsheid’ zou de doelgroep afschrikken. Wijsheid willen we allemaal wel maar liefst zonder dat we er al te veel voor moeten doen. Bij voorkeur slikken we een pilletje en daarna moet het klaar zijn.

De draden in mijn leven kwamen achteraf gezien bijeen toen ik de Swabhawat opensloeg en Saswitha voor mijn grasgroene puberbrein een uiterst nuchter, haast op wetenschappelijke leest geschoeid zelfonderzoek leek te propageren. Een combinatie van exacte wetenschap en ongrijpbare filosofie die voor mij onweerstaanbaar was. Het waren de woorden die me toen grepen en die me sindsdien niet meer hebben losgelaten.

De bloem is niet rood, de waargenomen weerschijn is rood. Deze wet is geldig voor alles.

Vanaf dat moment werden yoga en filosofie rode draden in mijn leven.

In 2018 rondde ik mijn opleiding bij de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte af met een scriptie (‘LOS’) over de Swabhawat & Yoga.

Een mens is een koning wanneer hij droomt
een bedelaar wanneer hij denkt
en een God wanneer hij zich verbaast.
Verwondering opent de nieuwe leefruimte.

         Saswitha, Dood gaan, dood zijn