Yoga voor ouderen

Naarmate we ouder worden worden we ook minder soepel, minder beweeglijk. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Dat is gedeeltelijk realiteit, maar gedeeltelijk ook fantasie of inbeelding. Als je probeert om eens te doen wat je niet denkt te kunnen blijkt vaak meer mogelijk dan je dacht. Fysiek én mentaal. De grenzen van je mogelijkheden trek je als je niet oppast onnodig krap. Dan draai je maar rond in dezelfde groef, in hetzelfde kringetje. Verleggen van grenzen, fysiek en mentaal, maakt soepeler, beweeglijker. Doe eens anders, denk eens anders. Dat houdt je jong.

Sinds 2012 geef ik als invalkracht yogalessen aan volwassenen. Inmiddels heb ik al een paar honderd lessen gegeven. In 2022 heb ik daar – als invalkracht bij de stichting MeerBewegenvoorOuderen (MBvO) – yogalessen (op mat en op stoel) aan zelfstandig wonende ouderen aan toegevoegd. MBvO biedt op diverse locaties in Amsterdam allerlei bewegingsactiviteiten aan aan 55+ ers tegen een kleine financiële bijdrage.

In 2023 ben ik ook begonnen met het geven van (rol)stoelyoga aan ouderen in verzorgingstehuizen. Soms gaat het daarbij om ouderen met fysieke en/of mentale problemen (bijvoorbeeld dementie, alzheimer, parkinson) en het is elke keer weer een uitdaging om binnen de gegeven mogelijkheden toch de essentie van een yogaoefening door te geven. En vaak word ik verrast door wat een simpele beweging los kan maken.

(Rol)stoelyoga is wat mij betreft net zo intens, net zo rustbrengend als yoga op een mat. En yoga geven aan ouderen is voor mij uitdagend, heel dankbaar en ja, ook vaak ontroerend. Bel/mail mij als u eens een -gratis- proefles wilt meemaken in uw verzorgingstehuis.